De Buitenbroeder

Mijn naam is Docus Engwerda. Ik ben 40 jaren oud, geboren in Friesland maar al jaren wonend in Arnhem. Ik ben samen met Nina en vader van Pijke. Ik word heel blij van in de natuur zijn, hardlopen en muziek.

Ik ben Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV), Cognitief gedragstherapeutisch werker, hardlooptrainer en Runningtherapeut. Sinds 2000 ben ik werkzaam in de Geestelijke gezondheidszorg. Na enkele jaren in de klinisch GGZ heb ik oa gewerkt in de bemoeizorg, FACT-team, de verslavingszorg en bij de crisisdienst. Momenteel ben ik ook werkzaam bij BuurtzorgT, waar ik mensen met diverse psychiatrische problemen behandel.

20 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen, bij aanvang vooral korte stukken en met asfalt als ondergrond. Inmiddels loop ik al jaren vooral door de natuur en dan de (erg) lange afstanden. Inmiddels heb ik al diverse (ultra)marathons in binnen en buitenland mogen lopen.

Mijn passies voor de natuur, hardlopen en mijn werk in de GGZ komen samen in het werk als de Buitenbroeder. Graag neem ik u mee naar buiten en begeleid u met mijn passie, kennis en ervaring naar een betere mentale en fysieke gezondheid.

Relevante opleidingen en diploma's:

Verpleegkunde GGZ (2004)

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkunde (2015)

Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (2019)

Runningtherapie (2020)

Running Instructor (2021)

Assertive and Commitment Therapie / ACT (2022)

Eerste hulp bij Sportongelukken / EHBSO (2022)

Mindful Run Instructeur (Oktober 2022)


Hardloopervaring:

In het jaar 2000 op 18 jarige leeftijd begon ik met hardlopen. In 2015 liep ik in Amsterdam mijn eerste marathon in een tijd van 3uur en 42 minuten. Sindsdien heb ik meer dan 10 marathons gelopen, waaronder enkele ultramarathons zoals de ¨Eiger Ultra¨ door de Zwitserse Alpen en de ¨60 van Texel¨. De verste afstand die ik ooit liep is 68 kilometer, mijn doel is om ooit een 100-mijl (160km) evenement door de bergen te lopen. Ik heb bij diverse atletiekverenigingen meegetraind, om er telkens achter te komen dat dit misschien toch niet zo mijn ding is. Veel van mijn kennis over hardlopen heb ik dan ook zelf vergaard. Ik ben dan zelf ook geen hele stilistisch en technisch perfecte hardloper en als trainer pretendeer en ambieer ik ook niet om dit van mijn clienten te maken. De nadruk ligt op genieten van buiten zijn en bewegen, mentaal en fysiek fitter worden op een verantwoorde en leuke manier.